We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen

Datum werkzaamheden: 5 juli 2024

Naast in de bossen zijn we ook regelmatig binnen de gemeente grenzen van Tilburg te vinden. In de openbare ruimte staan ruim 105.000 bomen die ook alle aandacht verdienen. Zo gaat het project “kap en herplant Tilburg” een nieuwe fase in. 

De Tilburgse stadsbomen worden om de 3 jaar geïnspecteerd; exemplaren die 80 jaar en ouder zijn of de zgn. risicobomen worden jaarlijks gecontroleerd. We doen dit om ervoor te zorgen dat de bomen in goede en veilige conditie blijven. Na deze controlerondes worden sommige bomen geselecteerd om verwijderd te worden. Reden kan zijn een algemene slechte staat door bijvoorbeeld ziekte, of omdat de boom na een storm teveel beschadigd is.

Inhaalslag

"Jaarlijks is het nodig om ongeveer 700 bomen te vervangen. Dat is de afgelopen jaren niet gelukt," aldus de Tilburgse wethouder Evelien Kostermans (Groen, Natuur en Landschap): "Daarom maken we dit jaar een inhaalslag. In het aankomende plantseizoen, dat loopt van november tot maart, planten de aannemers verspreid door de gemeente ongeveer 1.500 bomen. Dat is een grote, maar ook heel belangrijke klus. Want dan zijn vrijwel alle bomen vervangen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan of zijn omgewaaid. En zijn onze stad en dorpen weer een stuk groener en aantrekkelijker geworden."

Voorbereidende werkzaamheden

Het planten van zoveel bomen moet goed voorbereid worden. Dat doen idverde en Boomrooierij Weijtmans B.V./Van Wijlen in de komende periode. Na het verwijderen van de boom wordt de groeiplaats in optimale conditie gebracht. Afhankelijk van de te planten boomsoort kan er enige tijd zitten tussen verwijderen en herplant. Kees Weijtmans: “het idee is om de plantlocatie alvast aantrekkelijker te maken door het inzaaien van gras en kruidensoorten.” Vanaf November dit jaar zal er begonnen worden met het planten van de nieuwe bomen.

Foto's