We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Duurzame bedrijfsvoering

Ontwikkelen naar een duurzame bedrijfsvoering vraagt een duidelijke visie en een actieplan. Boomrooierij Weijtmans voegt de daad bij het woord met het opstellen van een duurzaamheidstrategie. Al in 2012 zijn de eerste stappen gezet, nu zijn de ambities vertaald in een duidelijke strategie en een 5-jarenplan met KPI’s hieraan verbonden.

De duurzaamheidstrategie van Boomrooierij Weijtmans omvat de volgende aandachtsgebieden:

  • Medewerkers
  • Maatschappij
  • Materieel
  • Milieu

Duurzaamheidstrategie Boomrooierij Weijtmans - download hier het volledig document (PDF)

Medewerkers

Onze medewerkers vormen ons grootste kapitaal. We moeten hier zorgvuldig mee omgaan om onze bedrijfsambitie “samen gezond oud worden” waar te maken. We investeren in begeleiding van nieuwe medewerkers en studenten door onze leerwerk meesters. We zorgen voor een veilige werkomgeving en dragen zorg voor opleidingsmogelijkheden om het werk op een zo arbeidsvriendelijke  en veilige manier uit te voeren. In de wekelijkse projectleiders vergaderingen en maandelijkse toolbox meetings zorgen we dat de normen en waarde  van ons bedrijf blijvend onder de aandacht zijn en gedragen worden onder het voltallige personeel.

Maatschappij

Door de globalisering en individualisering van de maatschappij wordt het steeds moeilijker vrijwilligers te motiveren activiteiten te organiseren. Boomrooierij Weijtmans neemt zijn verantwoordelijkheid door het beschikbaar stellen van personeel, materiaal en materieel. Tevens leveren wij een financiële bijdrage aan:

  • Opleiding handbal kandidaat
  • Organisatie Winterparadijs
  • Sponsoring voetbalverenigingen Udenhout / Biezenmortel
  • Sponsoring 2 dames voetbalteams
  • Sponsoring heren Hockeyclub
  • Sponsoring Tennisvereniging
  • Sponsoring Gildes in de omgeving
  • Sponsoring Jeu de Boules club
  • Sponsering Ponyclub
  • Sponsoring Heemkundekring Udenhout
  • Sponsoring KPJ
  • Sponsoring Stichting openbaar carnaval, Udenhout, Oisterwijk en Berkel Enschot
  • Ondersteuning 10-tal carnavals wagenbouwers

Onze ondersteuning heeft als doel het creëren van een fijne leefomgeving voor de gemeenschap en onze medewerkers.

We investeren tijd en middelen in de bewustwording van de burger en de natuur. Onderdeel van ons werk is aan burgers uit te leggen hoe wij middels onze werkzaamheden helpen de natuur te vitaliseren en toekomstbestendig te maken. De middelen die we hiervoor inzetten zijn:

  • In samenwerking met onze opdrachtgevers organiseren van zgn. boscafé’s waarin burgers in direct contact met ons voorlichting krijgen over in uitvoering zijnde projecten.
  • Actief ondersteunen en bijdragen aan initiatieven die als doel hebben meer bewustwording te krijgen voor bomen en het bos, en het werk dat hierin dagelijks wordt uitgevoerd (Houthakkersfeest, AVIH, PEFC).

Materieel

Boomrooierij Weijtmans was de eerste in onze sector met een elektrische mobiele kraan. We hebben inmiddels 2 elektrische bussen in bedrijf. Helaas zijn onze 2 elektrische kraanauto’s en 27 m hoogwerker nog niet geleverd, Kwartaal Q4-2024 wordt onze verrijker geëlektrificeerd. We investeerden in een Stage V Mecalac en een euro VI bus en een Euro VI containerauto. Dit jaar wordt opdracht verstrekt voor een nieuwe Euro VI MKG telekraan, en in April 2025 een 2e elektrische 16 tons Doosan kraan incl. een extra 400 KW accu, zodat deze 2x9 uur achterelkaar inzetbaar is. 

Bij de uitbreiding of vervanging van ons materieel wordt beoordeeld of er technisch haalbare machines zijn die elektrisch aangedreven worden. Niet de prijs maar de juiste stand der techniek bepalen de keuze.

We investeerden in 4 stuks 8 tons Mecalac’s met rubber rupsen van 60 cm breedte t.o.v. standaard 45 cm. Door de inzet van deze compacte machines wordt bodemverdichting voorkomen, hetgeen bodenherstel aanzienlijk versnelt en een gezonde bodem biodiversiteit bevorderd.

Milieu Biodiversiteit

We hebben als Boomrooierij Weijtmans BV een oude tendens doorbroken: “Alle takken, stammen en stobben worden uit de bossen gehaald t.b.v. inzet biomassa wat resulteert in een kort cyclische CO2 en energie transitie”. Als beter alternatief promoten wij het achterlaten van takhout, stobben en een deel van het stamhout in een bosgebied. Zo krijgt de bodem een betere nutriënten balans; als lang cyclische oplossing die CO2 langer vasthoudt en restmateriaal duurzaam inzet. We doen dit in ons 9 jarig contract Bosbeheer in Tilburg, Bosbeheer Eindhoven en het snoeibestek Gemeente Eindhoven. Tevens promoten en leveren we veel stambescherming rond monumentale bomen middels het buiten de kroonprojectie plaatsen van stammen om deze langzaam te laten verteren en mee te laten helpen bij een beter bodemontwikkeling en stimulans voor de fauna.

Milieu Duurzame Energieopwekking

We wekken onze eigen stroom op met zonnepanelen:

  • Udenhout Kreitenmolenstraat - 70 panelen
  • Udenhout Handelsweg - 638 panelen
  • Son en Breugel Airborneweg - 266 panelen

Langdurige en hardnekkige netwerkcongestie hinderen ons in het behalen van onze zero-emissie ambities. We investeerden in zwaardere stroomaansluitingen maar krijgen komende 5 tot 10 jaar nog géén stroom geleverd. Ons plan was om onze eigen stroom volledig zelf op te wekken door aanleg van een zonnedak van 6500 zonnepanelen gecombineerd met 10 MWA energie opslag. Hier werpt een andere gebiedsvisie roet in het eten. Ondanks de tegenslagen en om toch zoveel mogelijk CO2 te reduceren zijn we volledig op HV100 gaan rijden.

Het reduceren van CO2 uitstoot is al sinds 2012 een beleidspunt. Lees hier meer over de CO2 prestatieladder.

Milieu Circulaire Economie

Bij de bouw van ons nieuwe pand hebben we uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke bouwstoffen die volledig recyclebaar zijn. In het kader van de energietransitie hebben we geen gasaansluiting en ook géén airco installatie in ons pand. We wekken volledig onze eigen stroom op en leveren daarnaast ook terug aan het net. IJzer en papier worden gescheiden ingezameld en lokaal afgezet voor duurzaam hergebruik of verwerking. 

We zetten het vrijkomend hout op een zo duurzaam mogelijke manier af middels het cascaderingsprincipe. Doelstelling is om de opgeslagen CO2 zolang mogelijk vast te houden. Restmaterialen worden waar mogelijk verwerkt voor hergebruik als bodemverbeteraar. In het kader van de energie transitie en terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen leveren we biomassa aan diverse energie centrales. We zijn betrokken bij meerdere projecten om vrijgekomen biomassa op een duurzame manier in te zetten als  biochar, dit als duurzame tegenhanger en vervanger van milieubelastende kunstmest. 

In de door ons aangenomen boomplant-bestekken besparen we brandstof en verminderen we uitstoot door grond op te waarderen in plaats van volledig af te voeren.


Het resultaat van geen woorden maar daden:

Sinds 2023 zijn we in staat een rooi- of snoeiopdracht volledig emissie-vrij uit te voeren. Naast het benodigde elektrische materieel is ook een mobiele accu-container in gebruik genomen. Deze superaccu fungeert als laadstation voor elektrisch werkmaterieel en voertuigen op een projectlocatie. De unit wordt vervolgens thuis weer opgeladen d.m.v. door onze zonnepanelen geleverde duurzame energie.

Lees hier meer