We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Cradle to Cradle

Cradle to Cradle: van duurzaamheid in hout naar duurzame energie uit biomassa.

Het principe Cradle to Cradle (C2C) komt voort uit een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en ondernemen. Het uitgangspunt is eenvoudig: afval is voedsel. Materialen worden na een leven in het ene product ingezet als materiaal in een ander product. Hergebruik en herbewerking staan hierin centraal.

Met het principe Cradle to Cradle toepassen, wordt industrieel gebruik van materialen in lijn gebracht met ons ecosysteem. Voor de houtindustrie betekent dit kort gezegd dat hout een hoogwaardige kwaliteitswaarde heeft als constructie materiaal, voor de productie van papier, etc.

Houtafval is te verwerken tot biomassa. Deze wordt vervolgens als brandstof gebruikt, waarna de CO2-uitstoot onze bomen weer voedt en er zo nieuw hout aangroeit waarin CO2 langdurig is vastgelegd. Op deze manier leveren onze bossen biomassa voor duurzame energie. Daarmee helpen we de klimaatdoelstellingen te bereiken, die voorziet in stimuleren van het gebruik van niet-fossiele energie.

Rond het gebruik van biomassa bestaan nog steeds de nodige misverstanden. Zo wordt gedacht dat bomen alleen worden gekapt om als brandstof gebuikt te worden. Dit is zeker niet het geval; bij inzetten van biomassa komt veel meer kijken. Hiertoe heeft onze branchevereniging, samen met het Ministerie van Economische Zaken een informatieve videofilm uitgebracht.

Boomrooierij Weijtmans is leverancier van biomassa. Daarnaast probeert de onderneming in haar bedrijfsvoering duurzaamheid mede als ondernemingsdoel door te voeren. Zo kijken wij ook kritisch naar het reduceren van onze Co2 uitstoot. Hiermee garanderen we een duurzame omgeving waar toekomstige generaties hun voordeel van hebben en onze natuur het respect krijgt dat zij verdient.

Meer weten? Download de volgende documenten:

Persbericht AVIH (Algemene Vereniging Inlands Hout) (PDF)

Boekje “Goed nieuws over Biomassa in Nederland” (PDF)