We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen

Revitalisering bosgebieden Kreekraksluizen

Datum werkzaamheden: 16 november 2020

Midden November 2020 is begonnen met de dunning en herinrichting van een bosgebied bij de Kreekraksluizen te Reimerswaal. De dunning voorziet o.a. in het verwijderen van door roetschorsschimmel aangetaste esdoorn. De betreft het  verwijderen van stobben en wortels, het diepwoelen van de bodem,  aanbrengen van compost en herbeplanting. De werkzaamheden worden door Boomrooierij Weijtmans in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd in samenwerking met Donker Groen en lopen door tot april 2021.

Dit sluizencomplex, gelegen in het Rijn-Schelde kanaal, vormt de zout-zoetwaterscheiding in het  scheepvaartverkeer tussen het Rijngebied van Rotterdam en het havengebied van Antwerpen. Rond de sluizen is het grootste windturbinepark van de provincie Zeeland te vinden. 31 windturbines leveren duurzame energie aan ongeveer 50.000 huishoudens en dekken de energiebehoefte van het sluizencomplex én een 20-tal rond het gebied gelegen gemalen. Het door Boomrooierij Weijtmans aangepakte gebied betreft de midden-zone van deze uitgebreide waterwerken.

De houtopstanden gelegen ten noorden van de A58 zijn niet meer vitaal. Doel is dit hele gebied te revitaliseren met een betere biodiversiteit en meer CO2 vastlegging. In het gebied staan onder andere gewone esdoorns die voor een groot deel ziek of reeds afgestorven zijn door de roetschorsziekte. De roetschorsziekte is riskant voor boom én voor de mens. De sporen van deze schimmelziekte kunnen nog gezonde bomen aantasten. Ook voor de mens is er een beduidend risico. De sporen kunnen via mond, neus en ogen binnendringen waarna ze in longen ontsteking van de longblaasjes kunnen veroorzaken; vaak met blijvende longschade tot gevolg. Daarom is het dunnen en verwijderen van de esdoorns in dit gebied een opdracht die een speciale aanpak vereist. Tijdens de werkzaamheden is het gebied afgesloten voor het publiek. Het personeel dat de dunning van de esdoorns uitvoert doet dit uitsluitend machinaal, en in beschermende kleding.

De vrijgekomen aangetaste takken en stammen worden op een afgesloten terrein versnipperd waarbij met behulp van water stofvorming zoveel mogelijk wordt voorkomen. De vrijgekomen chips worden stofvrij in afgesloten vrachtauto’s afgevoerd voor verbranding in een erkende biomassacentrale.

Bovenbeschreven esdoorn dunning is in de afgelopen weken uitgevoerd, al eerder zijn de populieren opstanden in het gebied A58 zuid voor een deel gekapt. Hier gaat nu nieuw bos aangeplant worden waarbij de nieuwe aanplant meerdere functies moet gaan vervullen. Naast de recreatief gebruik  is de opstand belangrijk als windkering voor de passerende scheepvaart.

Landschappelijk en ecologisch zijn de aan te planten bomen en struiken van groot belang. Het doet recht aan het duurzame karakter, de ecologische waarde en de biodiversiteit van dit groengebied. Met de ingreep wordt mede in de toekomst het risico op verspreiding van ziektes en plagen gereduceerd.

Bij aanvang van de aanplant zal het hele perceel ingezaaid worden met een klavermengsel. Dit verhoogt de biodiversiteit, klaver bindt stikstof en het levert een betere bescherming tegen droogte. Door periodiek onderhoud te plannen wordt ongewenste woekering tegengegaan en gaat het gebied een duurzame en gezonde toekomst tegemoet.

Foto's