We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen

Renovatie Philips de Jongh park Eindhoven

Datum werkzaamheden: 30 november 2023

Eind 2023 hebben we in opdracht van de gemeente Eindhoven een uitgebreide renovatie mogen uitvoeren in het Philips de Jongh wandelpark. Dit bosgebied is een markant onderdeel van de hechte relatie tussen de familie Philips en de inwoners van Eindhoven. Het park ligt bij Landgoed De Wielewaal niet ver verwijderd van waar in die tijd veel Philipsfabrieken waren gevestigd Het park is in 1920 door de familie Philips geschonken aan de inwoners van Eindhoven, waarbij als belangrijke voorwaarde is gesteld dat het park altijd vrij toegankelijk moet blijven voor het publiek.

De uitgevoerde renovatie is onderdeel van een meerjarenplan dat voorziet in een vitalisering van het huidige flora en faunabestand. Het bos heeft zich in de afgelopen decennia te eenzijdig ontwikkeld. Gevolg hiervan is weinig soortenrijkdom, onvoldoende ondergroei en bodembegroeiing en daardoor een sterke teruggang in bosleven en algemene vitaliteit.

De gemeente Eindhoven heeft voor een flinke ingreep gekozen, die zeker en zichtbaar een totaal ander bosbeeld heeft doen ontstaan. Zo zijn er veel bomen omgelegd waardoor er weer meer licht naar de bodem kan komen en ruimte wordt gecreëerd voor het ontwikkelen van nieuwe onderbegroeiing. Een moedig besluit is geweest om al het snoei- en kaphout in het bos achter te laten.

Achtergelaten dood hout speelt een cruciale rol in het stimuleren van de toename in flora en fauna. Dood hout kan nog decennia lang, en in allerlei fasen, het bosleven maar ook de bodemontwikkeling een belangrijke impuls geven. Voor de inwoners is het nieuwe parkbeeld wel even wennen. Met het achtergelaten materiaal ziet het bos er op het eerste gezicht ook erg rommelig uit. Na uitleg snapt men de functie en algemeen is er begrip voor de lange termijn visie van de opdrachtgever: “Het rommelig beeld van vandaag is de opmaat naar een gezonder en aantrekkelijker parkbos voor de generaties na ons.”

Dit type projecten is Boomrooierij Weijtmans op het lijf geschreven. Naast uitgebreide advisering in het voorbereidend traject leveren wij de benodigde kennis en capaciteit om het project succesvol uit te voeren. Naast boom-technische adviseurs, ETW’ers en boomrooiers zijn een aantal klimmers ingezet. Verder is gebruik gemaakt van een breed arsenaal aan eigen materieel: Mecalac met zaagklem en uitrijwagen, verreiker voor top en snoeiwerk, en onze telekranen voor het terugnemen en rooien van bomen.

Video's