We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen

Datum werkzaamheden: 26 juni 2023

De geschiedenis van Unesco werelderfgoed Slot Loevestein beslaat ruim 650 jaar, met de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist als algemeen bekende historische gebeurtenis. Een belangrijk onderdeel in de verdediging van het slot is het onderwater zetten van omliggende landerijen; nu opnieuw een actueel thema maar dan om andere redenen. 

Dit project betreft het vertrek van de laatste 2 flink volgroeide populieren aan de oostzijde van het slot. Eigenlijk heel bijzonder dat deze bomen er sowieso stonden; want ze stonden best flink in het zicht van de kasteelheer om overzicht te houden op de aanstormende vijand. 

Toch hebben deze populieren ruim 100 jaar deze plek bezet. Alleen, de omgeving is danig veranderd en hernieuwde bewoners (bevers) hadden het gemunt op het sappig wortelbed van de bomen, als prachtige beverwoning. Dit heeft de gezondheid van deze bomen uiteindelijk de das omgedaan.

Historische grond vraagt om een voorzichtige aanpak. Zo is ervoor gekozen de naastgelegen smalle dijk te benutten om de boom eerst tot de hoofdstam af te breken. Een prima klus voor onze MKG-telekraan. Vervolgens met inzet van echt zwaar hijsmateriaal is de hoofdstam losgezaagd en voorzichtig neergelegd om uiteindelijk per dieplader afgevoerd te worden. Dat laatste is een serieus karwei met naast een enorm formaat (hoofdstam 17 meter lengte en 2 meter diameter) ook dik 16 ton in gewicht. De vele bezoekers hebben niets gemerkt van het werk. Om 10:00 uur openingstijd zijn wij alweer onderweg, is de dijk weer keurig schoon en kunnen bezoekers veilig naar de hoofdingang. 

Het stamhout van deze bomen komt in bezit van XXLboomstamtafels uit Heinenoord. Plan is het hout te laten drogen en vervolgens met een behandeling te verduurzamen. Daarna zal de boom in 2D worden gereconstrueerd. Zo kan een serie machtige tafels ontstaan; stuk voor stuk met een prachtig verhaal en een goed en duurzame hergebruik van het populierenhout.    

Video's