We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
QR code in het bos

Gepubliceerd op 10 december 2021 door Kees Weijtmans

Vers geoogste boomstammen opgestapeld langs het bospad en klaar voor transport. Een bekend beeld -zeker in deze periode- die bij wandelaars nog wel eens vragen oproept. Binnenkort wordt aan de onduidelijkheid een einde gemaakt door de houtstapels van informatie labels te voorzien.

Dit initiatief is ontwikkeld door onze branchevereniging Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) in samenwerking met Staatsbosbeheer. De labels informeren het publiek over de nieuwe bestemming van het hout. Het idee is mede ingegeven door het hardnekkig misverstand dat een groot deel van het in de Nederlandse bossen geoogste hout wordt verwerkt als biomassa. Dat is zeker niet het geval.

Deze video en onderstaand persbericht van AVIH verteld het hele verhaal:

Nu ook QR-codes in het bos

Nieuwe labels op stapels hout in het bos geven meer duidelijkheid over de bestemming en verwerking van Nederlands hout.

Bosbeheerders krijgen veel vragen en opmerkingen over stapels hout die in het bos liggen. Een veel voorkomende misvatting is dat een groot deel wordt verwerkt als biomassa. In werkelijkheid wordt het overgrote deel van het Nederlandse hout gebruikt voor duurzamere toepassingen zoals zaaghout voor in de huizen- of meubelbouw, OSB en ander plaatmateriaal of karton en papier. Om hier meer duidelijkheid over te scheppen heeft de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) samen met Staatsbosbeheer zeven labels ontwikkeld om recreanten in het bos over de bestemming van opgestapelde stammen hout te informeren.

Hoogwaardige toepassingen De beheerders van bossen in Nederland en de AVIH streven ernaar om hout een zo hoogwaardig mogelijke bestemming te geven. Hoe langer het hout gebruikt wordt, hoe langer de opgeslagen koolstof wordt vastgehouden. Op deze manier draagt het gebruik van de circulaire grondstof hout bij aan de klimaatdoelen.

Labels De labels zijn gedrukt op karton dat tegen een regenbui kan. Bosaannemers en bosbeheerders gaan de informatieve labels bevestigen op de stapels hout die in het bos liggen. Op de labels staat uitleg over waar het geoogste hout naartoe gaat en welk product ervan gemaakt wordt. Door de QR-code op het label te scannen kan de website waargaatdithoutnaartoe.nl worden bezocht. Op deze website staat nog meer uitleg over de toepassing van het hout.

De labels zijn door alle bosaannemers en bosbeheerders in Nederland te gebruiken.

Over de AVIH:
De AVIH, Algemene Vereniging Inlands Hout, is de branchevereniging voor Nederlandse ondernemers in de bos- en houtsector. Boomrooierij Weijtmans BV is aangesloten bij deze branchevereniging.

202112 Boomlabel houtoogst Pallethout AVIH .jpg

(Foto AVIH) : voorbeeld informatielabel Pallethout

-