We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen

PEFC keurmerk nu ook voor bomen buiten het bos

PEFC keurmerk nu ook voor bomen buiten het bos

Gepubliceerd op 4 november 2023 door Kees Mudde

Afgelopen maand, op 10 oktober - de Dag van Duurzaamheid, beleefde Nederland een Wereldprimeur. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van PEFC Nederland is bekend gemaakt dat deze certificering is uitgebreid naar bomen buiten het bos.

PEFC is een wereldwijd gehanteerd keurmerk dat zich inzet voor duurzaam beheerde bossen. Duurzaam bosbeheer is gebaseerd op sociale, ecologische en economische belangen; de 3 pijlers van duurzaamheid. Het bos wordt beheert met oog voor biodiversiteit, regeneratiecapaciteit, vitaliteit en toekomstig potentieel. Hout met een PEFC gecertificeerde afkomst geeft de zekerheid dat met de oogst geen schade is veroorzaakt aan het ecosysteem, en voldoende herplanting is verzekerd.

PEFC houtvolume potentieel verdubbeld

Tot op heden was het PEFC keurmerk alleen beschikbaar voor boseigenaren. Van het totale bomenvolume in Nederland staat ruim 50% niet in het bos; maar langs weilanden. wegen, erfscheidingen, in steden en in dorpen. Dat is al met al een flink volume, ruim 180 miljoen bomen.

PEFC International heeft nu de certificeringseisen voor bomen buiten het bos goedgekeurd. Hiermee is Nederland één van de koplopers. Deze uitbreiding is van belang om duurzaam bomenbeheer ook buiten het bos te stimuleren. Voorts stimuleert PEFC certificering om voor het geoogst hout een duurzame bestemming te vinden.

Kees Weijtmans: "Boomeigenaren zijn nu aan zet."

Kees Weijtmans: “De weg naar uitbreiding van de certificeren is een lange en ingewikkelde geweest. Wij zijn heel blij dat dit nu eindelijk realiteit is; het was een lang gekoesterde wens. Het invoeren van het keurmerk garandeert transparantie over de herkomst van hout en stimuleert duurzaam en verantwoord bomenbeheer; iets waar wij ons in onze onderneming dagelijks hard voor maken. Ook is het weer een belangrijke extra stap om gecertificeerd hout op een hoogwaardige en duurzame manier te gaan hergebruiken.”

De lancering van het keurmerk is de eerste stap. Het is nu aan bomeneigenaren om het proces van certificering in gang te zetten. Kees Weijtmans vervolgd: “Met de PEFC certificering wordt duurzaam boombeheer voor een veel groter boomvolume een serieuze optie. Het is nu aan Rijk, Provincie, Waterschappen en Gemeentes om de volgende stappen te zetten.”

Boomrooierij Weijtmans is al vele jaren een PEFC-gecertificeerde onderneming (Reg. PEFC/30-32-534) en beschikt over een zogenaamde Chain of Custody certificering. Dit betekent dat wij PEFC hout in- en verkopen waarbij de herkomst volledig traceerbaar is. Meer over PEFC Nederland lees je hier

2023-10-10-PEFC-jaarbijeenkomst-160.jpg

(Foto: PEFC Nederland voorzitter Maarten Willemen presenteert het Bomen buiten het Bos keurmerk.)