We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen

Elektrische mobiele kraan in gebruik genomen

Elektrische mobiele kraan in gebruik genomen

Gepubliceerd op 8 maart 2022 door Kees Mudde

Deze week is onze eerste volledig elektrische mobiele kraan in gebruik genomen. Hiermee stelt boomrooierij Weijtmans opnieuw een daad om milieuvriendelijk en emissievrij te ondernemen. Het is tevens de zoveelste actie van onze onderneming om met klem naar buiten te brengen dat de tijd van praten over milieuzorg nu voorbij is. Het is de tijd van doen.

De elektrische kraan waarvoor Boomrooierij Weijtmans heeft gekozen is een Doosan DX165W. De kraan is geleverd door Staad en behoort tot de eerste serie in Nederland. De investering is ondersteund met subsidie van het fonds Demonstratie Klimaattechnologie en -innovaties in transport (DKTI) en komt voort uit het landelijk initiatief “De Bouwplaats van Morgen”. Binnen dit consortium werken GWW aannemers samen met leveranciers en TNO om structurele stappen te zetten om de CO2 uitstoot door machines op de bouwplaats scherp terug te gaan dringen. Dit is voor Boomrooierij Weijtmans weer een belangrijke stap naar nog milieuvriendelijker ondernemen. “Emissievrij werken wordt de standaard”, daarvan is Kees Weijtmans, directeur van Boomrooierij Weijtmans, overtuigd.

Hobbels nemen

“We nemen hierin graag het voortouw”, vervolgt Weijtmans. “Ook al merken we dat Nederland hier nog niet helemaal klaar voor is.” Zo moesten we op onze bedrijfslocatie in Udenhout ook enkele hobbels nemen. De capaciteit van het elektriciteitsnetwerk moest worden uitgebreid en het transformatorhuis op het bedrijfsterrein worden geüpgraded naar 3x250 ampère. “We dachten dat we dat binnen de gestelde levertermijn zouden kunnen realiseren, maar dat bleek helaas niet zo. Duurzaam ondernemen gaat hand in hand met langetermijndenken en veel geduld. Wie zich dat realiseert, vindt ook de motivatie om dit soort hobbels te nemen.”

Onmiddellijk resultaat

Duurzaamheid is diepgeworteld in het DNA van onze onderneming. Dit maakt de aankoop van de Doosan DX165W tot een logische stap in het kader van de CO2-reductie en ontwikkeling naar emissievrij werken. Nu we elektrisch gaan werken, neemt de milieubelasting onmiddellijk af. Daarnaast veroorzaakt een elektrische kraan aanzienlijk minder overlast voor de omwonenden of bijvoorbeeld een kwetsbaar natuurgebied.

Overheidsopgave is emissievrij

Met de inzet van de elektrische kraan sluit Boomrooierij Weijtmans naadloos aan op het beleid van gemeentes en steden. Deze zijn steeds kritischer bij de keuze van hun leveranciers en laten hierbij de emissiewaarden van het werkmaterieel meewegen. Boomrooierij Weijtmans heeft er dan ook vertrouwen in dat de aankoop van de Doosan DX165W een positief effect heeft op bijvoorbeeld de langlopende contracten die nu lopen met diverse gemeentes in Nederland. “Laat dit ook een advies zijn voor ondernemers die nog twijfelen over de elektrificering van hun materieel. Uiteindelijk levert het voordelen op.”

Duurzame vervolgstappen

Voor Boomrooierij Weijtmans is de aanschaf van de elektrische kraan een eerste grote stap. De montage van ruim 1000 zonnepanelen op ons bedrijfsterrein maakt, samen met ingebruikname van deze kraan, het plaatje compleet. We blijven de technische ontwikkelingen nauwgezet volgen want de mogelijkheden om te verduurzamen bieden zich nu in rap tempo aan. De volgende stap moet de energie gaan leveren voor het verdere elektrische materieel dat in aantocht is.

Oproep tot daadkracht

Kees Weijtmans merkt dat verduurzaming bij steeds meer ondernemers een thema is. “Nu is het een kwestie van daadkracht. Ondernemers kunnen het verschil maken. Zij zijn in de positie om samen een belangrijk aandeel te leveren aan een duurzame, emissievrije toekomst. De tijd van praten is voorbij. Laten we het gewoon doen."

Klik hier voor de video: Elektrische Doosan eerste meters in Udenhout

Klik hier voor de video: Elektrische Doosan in actie in Rucphen

Kees.Weijtmans.DGA.Boomrooierij.Weijtmans.jpg

Foto: Kees Weijtmans met de eerste 1000 zonnepanelen die het elektrisch materieel moeten gaan voorzien van energie.

Electrische kraan Weijtmans in bedrijf 3.jpg

Foto's: De elektrische Doosan is volledig toegerust voor het werk in de boomsector.

Electrische kraan Weijtmans in bedrijf 1.jpg

Electrische kraan Weijtmans in bedrijf 4.jpg