We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Bomen Challenge het vervolg

Gepubliceerd op 9 februari 2023 door Kees Mudde

De toolbox ‘Verzorgingsplaatsen voor de toekomst’ is een direct vervolg van de door ons in 2021 georganiseerde Studenten Challenge. Een unieke samenwerking van Rijkswaterstaat en studenten van opleider Van Hall Larenstein.

Een van de activiteiten rond onze 100-jaar jubileumviering in 2021 was de organisatie van de Bomen Nederland Studenten Challenge. Uitgangspunt van deze competitie is de uitvoering van de Bossenstrategie; de Overheid wil in 2030 ruim 37.000 ha extra bos gerealiseerd hebben.

Een 7-tal teams van verschillende Hogescholen kregen de opgave om na te denken over creatieve manieren om meer bomen in de grond te krijgen. Zomer 2021 zijn de plannen ingeleverd en heeft het team BN-Boys gewonnen met het concept Bosdorp.

Er zijn meerdere uiterst zinvolle ideeën geleverd. Zo heeft een groep 2e-jaars studenten van de studierichting Bos-en Natuurbeheer van Van Hall Larenstein uit Velp het plan “De Weg naar de Toekomst” gepresenteerd. In dit plan noemen de studenten de rustplaatsen langs onze snelwegen als potentiële ruimte voor aanplant van meer bomen. De rustplaatsen bieden ruimte, je hebt te maken met een enkele grondeigenaar, en bomen op rustplaatsen bieden meerdere voordelen voor de gebruikers.

Dit idee heeft de interesse gewekt van Rijkswaterstaat. Met als vervolg dat eind 2021 door een groep minors is doorgepakt op het concept. Deze keer is een hechte samenwerking gezocht met Rijkswaterstaat (als begeleider) en onze onderneming (als mede-opdrachtgever en coach).

Rijkswaterstaat: “Onze organisatie heeft van de Overheid de opdracht gekregen een bijdrage te leveren aan de Bossenstrategie. Zowel langs de waterwegen alsook langs het asfalt moeten de mogelijkheden gerealiseerd worden. Deze opgave is een uitdaging en dus was het een geweldige kans dat we dit initiatief konden overpakken om met de studenten een doorontwikkeling te maken.”

De samenwerking heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een toolbox. Deze geeft de wegbeheerder de mogelijkheid verschillende scenario’s te schetsen die een rustplaats voorzien van meer groen en meer bomen. Het eindresultaat moet passen binnen de locatie-eisen en maakt de rustplaats uiteindelijk aantrekkelijker voor passanten, EV-opladers en pauzerende reizigers.

Schema Toolbox.png Schema Toolbox: klimaatadaptatie, ecologie, recreatie, identiteit en klimaatmitigatie zijn de 5 uitgangspunten.

De toolbox is bedoeld een praktisch gereedschap te zijn. Het project team heeft de rustplaats Varakker langs de A15 als voorbeeld genomen. Geen toeval want deze locatie staat op de nominatie om verbeterd te gaan worden. De toolbox is midden 2022 intern gelanceerd en is nu onderdeel van een vervolg ontwikkeling.

Visualisatie verbetering rustplaats Varakker.png Foto: het visualiseren van de ontwikkeling van nieuwe aanplant geeft een goed idee van het eindbeeld.

Kees Weijtmans: “Wij zijn er trots dat we aan de basis hebben mogen staan van dit initiatief. Door de verbinding te leggen tussen studenten en een organisatie zoals Rijswaterstaat hebben we een bijdrage mogen leveren aan wat we hopen een mooi groen initiatief. Wat ons betreft gaan morgen de bomen in de grond op alle 255 rustplaatsen in Nederland.”

Heeft u interesse in het rapport “Verzorgingsplaatsen van de toekomst”? Stuur een email naar secretariaat@bomennederland.nl

Studenten: Geerten van Ettekoven, Julian Otten, Pim Sprooten en Ralf van Hoof Begeleiding: Hans Jacobse (hvhl), Jeroen Nagel (RWS), Kees Mudde (Bomen Challenge)