campagne veilig op 1


Deze week zal de Groene Sector Vakbeurs 2020 (14 – 16 jan, Hardenberg) plaatsvinden. Goed moment om binnen de sector nog eens opnieuw aandacht te vragen voor de veiligheidscampagne Veilig op 1. Kees Weijtmans is van mening dat op dit vlak nog veel verbeterd kan worden; stappen moeten nu gezet worden om tot resultaten te komen.

Risico’s van het vak

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo luidt het bekende spreekwoord. Dat geldt ook voor medewerkers in de groensector zoals boomkwekerijen, groenvoorzieners, boomrooiers en boomverzorgers. En helaas gebeuren er in deze sector nog teveel ongelukken, soms zelfs met fatale afloop. De oorzaak moet gezocht worden in bijvoorbeeld verkeerd gebruik van materieel, het niet in acht nemen van veiligheidsregels, onvoldoende kennis van zaken of -niet onbelangrijk- onoplettendheid en te gehaast werken.   

Speerpunt in de campagne is om bij medewerkers het bewustzijn te vergroten. De gevolgen van een ongeval op de werkplek kunnen voor het slachtoffer dramatisch zijn. Zeker als ZZP’er ben je extra kwetsbaar: je komt soms nieuw een bedrijf binnen, kent niet alle regels, je bent niet vertrouwd met het beschikbare materieel en duidelijke en complete communicatie mankeert nogal eens.

Kees Weijtmans stelt dat het tijd wordt dat de sector op dit onderwerp nu door gaat pakken. “Ik weet dat er altijd risico’s zullen blijven en dat je ongelukken nooit helemaal kunt voorkomen. Maar ieder ongeluk is er een teveel; dat besef moet goed tussen de oren komen”. Binnen de campagne is gekozen voor een confronterende manier om de boodschap over te brengen. In korte filmpjes vertellen slachtoffers van een ongeval hun verhaal; dus collega’s informeren collega’s – dat komt binnen, en dat is precies wat we willen.

Kees Weijtmans van Boomrooierij Weijtmans zet zich in namens de AVIH (branchevereniging voor de bos- en houtsector) voor deze campagne, waarin veel partijen naast kartrekker Stigas samenwerken: LTO, Cumela, VHG, het RIVM, inspectie SZW en nog vele anderen.

Meer informatie rond de campagne kan gevonden worden op het portal ‘Veilig op 1’  

https://www.zeroaccidents2020.nl/

Onder: lees hier het uitgebreide verhaal van Peter Bredius (Stigas) en Kees Weijtmans (AVIH – Boomrooierij Weitmans)

   STUUR E-MAIL

ONLINE OFFERTE

BEL ONS

013 - 511 14 83

KLANTREFERENTIES