AVIH waarschuwt minister voor letterzetter


De actualiteit wordt op dit moment gedomineerd door de eikenprocessierups. Er is echter nog een ander probleem met onze bomenpopulatie die niet direct zichtbaar is voor het grote publiek maar mogelijk desastreus kan uitpakken als niet ingegrepen wordt. Dit betreft de opmars van de letterzetter, een schorskever die het gemunt heeft op de naaldbomen in Nederland.

Binnen de AVIH (Algemene Vereniging Inlands Hout) zijn ondernemers samengebracht die een directe relatie hebben met de Nederlandse bossen, zoals Boomrooierij Weijtmans. Vanuit de AVIH is recent een brief gestuurd naar Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Namens de branche wordt in de brief gewaarschuwd voor de explosieve groei van de letterzetter. Deze kever is flink in populatie toegenomen als gevolg van de milde winters, de stormschade 2018 en aansluitend de lange droge zomer. Zo vormt deze schorskever nu een directe bedreiging voor ongeveer 10.000 ha Nederlands bos.

In de brief aan Minister Schouten wordt gevraagd actief beleid te gaan voeren om de verregaande gevolgen van deze plaag in te dammen. Naast het directe gevaar voor een substantieel deel van de bospopulatie zijn er ook zorgen over het tempo en de kosten voor herplanting. Uitblijven van maatregelen kan flinke gevolgen hebben voor de branche maar zal ook negatief uitwerken in het behalen van gestelde klimaatdoelen. Het probleem van de letterzetter is niet beperkt tot Nederland. Ook in Duitsland en andere Europese landen zijn flinke hoeveelheden bos aangetast en is de nood hoog.

Kap van fiijnsparren in Apeldoorn – bomen moeten verwijderd worden omdat ze aangetast zijn door de letterzetter.


STUUR E-MAIL

ONLINE OFFERTE

BEL ONS

013 - 511 14 83

KLANTREFERENTIES